Сморгонь.org | О городе | Карта | Погода | Расписание поездов | Фото | Форумы | Чат | Почта | Хостинг

Здравствуйте, Гость ( Авторизация | Регистрация )

4 страниц  1 2 3 > »  
ОтветитьСоздать новую темуСоздать новое голосование

> Як пачаць размаўляць па-беларуску?, Парады, артыкулы, гісторыі...

Аміль
May 2 2006, 20:09

Приезжий
Мои альбомы

Шаноўныя спадары й спадарыні!

Запрашаю вас прыняць удзел у гутарцы на тэму "Як пачаць размаўляць па-беларуску?”
Лічу, што гэта праблема турбуе шматлікіх беларусаў ды й ня толькі.

Асаблівы дзякуй тым людзям, якія распавядуць сваю гісторыя аб тым, як вы пачалі размаўляць па-беларуску, зь якімі цяжкасьцямі сустрэліся й што прывяло менавіта вас, шаноўныя, да беларускай мовы?

Загадзя дзякуй усім удзельікам гэтай тэмы.

Аміль Гавэнда

Пользователь offlineПрофайлОтправить личное сообщение
Вернуться к началу страницы
+Цитировать сообщение
V!rus
May 3 2006, 17:02

------------------
Статус ICQ:
Мои альбомы

Хачу, але не магу размауляць па-роднаму.... :bang:

Хачу, але не магу размауляць па-роднаму.... :bang:
+Цитировать сообщение
Аміль
May 3 2006, 19:00

Приезжий
Мои альбомы

Пачнем даваць карысныя прапановы:

.1. Пачынайце з асобных

беларускіх словаў і выразаў у сваёй расейскай гаворцы. Скажам, зь «дзякуй — калі ласка», але ні ў якім разе не кажыце гэтых словаў сьмехам. Усё павінна крыху нагадваць сытуацыі з твораў клясычнай расейскай літаратуры, дзе героі, каб падкрэсьліць думку, выкарыстоўваюць францускую мову, гаворачы збольшага па-расейску. Нічога ненармальнага ў зьмяшэньні моваў няма, таму не паддавайцеся на наезды, маўляў, давай размаўляй на нейкай адной мове.
+Цитировать сообщение
incognito
May 3 2006, 19:54

Приезжий
Мои альбомы

Я пачынаў размаўляць па-беларуску даволі даўно, і дакладна ўжо не памятаю як у мяне гэта атрымалася. Без сумненняў, моцна паўплывалі знаёмыя. Яны размаўлялі на беларускай і я разам з імі. Зараз, калі ўжо выпрацавалася звычка выказваць свае думкі па-беларуску, я зразумеў, што ў нашым рускамоўным грамацтве быць на 100% беларусам нязручна і не ўпэўнены, што патрэбна. Малазнаёмым людзям дазваляльна сказаць здрасьце, а пра прадаўшчыц у прадуктовых магазінах дык я ўжо і не кажу - яны і на рускай дрэнна разумеюць, не тое каб па-нашаму. :)  Хоць з мяне і зусім кепскі дарадчык, але вось маё вам пажаданне: сачыце за мовай! З гэтага, на мой погляд, усё і пачынаецца.
+Цитировать сообщение
SMB
May 3 2006, 22:13

ACAB
Статус ICQ:
Мои альбомы

Жадаў бы усёду размаўляць па-беларуску, але каб яшчэ ведаў беларускую мову на 100 ці 99% :huh: асабліва у Беларусі, дзе пры сябрах апракінь хоць слова па-беларуску і на цябе ужо глядзяць як на ..марсыяніна <_< ...але можа гэта прост сябры такія, таму шта есць тыя хто і за гэта..прост іх мала :(
+Цитировать сообщение
sEXEcutor
May 4 2006, 04:50

Administrator
Статус ICQ:
Мои альбомы

ў нашым рускамоўным грамацтве быць на 100% беларусам нязручна

На жаль, гэта так. З большай часткай знаёмых мушу размаўляць па-руску.
    Я сам толькі нядаўна вырашыў пераходзіць на беларускую мову. Рухацца да такога рашэння пачаў пасля папроку адной лукашысткі у спрэчцы аб існаванні беларускай нацыі, маўляў, чаму я размаўляю па-руску.

Затым быў Тыдзень Волі, які выклікаў зрухі ў светаадчуванні вялікай колькасці людзей, у тым ліку і ў маім.

Мне пашанцавала - сярод маіх сяброў ёсць такія, хто мяне ў гэтым падтрымлівае. Пераход ня выклікаў цяжкасцей, магчыма, таму, што ўсё жыццё чую беларускую мову. У поўнасцю рускамоўным асяроддзі гаварыць па-беларуску, безумоўна, нерэальна, таму чытанне беларускіх газэт і твораў, слуханне музыкі і гутаркі - гэта проста неабходныя меры. Але ёсць і падводныя камяні. Для мяне імі аказаліся неразбярыха ў правапісе (непрыманне і наркамаўкі, і тарашкевіцы, пошук залатой сярэдзіны) і адсутнасць аналагаў многіх рускіх прымавак ды фразеалагізмаў (але іх дазволена цытаваць без перакладу :thumbsup: ).

ЗЫ У якасці свайго ўкладу ў стварэнне беларускага асяроддзя, перакладаю сайт на беларускую мову.  B)

2V!rus
   А ты паспрабуй пачаць з інтэрнэту. На форумах, у асьцы, на сайтах, у праграмах выбірай беларускамоўныя вэрсіі і пішы па-беларуску. Затым можна пераходзіць і да маўлення.
+Цитировать сообщение
V!rus
May 4 2006, 14:10

------------------
Статус ICQ:
Мои альбомы

як на ..марсыяніна

Неа, як на калхознiка :)
Хаця, некаторыя словы я усе ж гавару па нашаму,"цудоуна" напрыклад... :D
+Цитировать сообщение
sEXEcutor
May 4 2006, 14:24

Administrator
Статус ICQ:
Мои альбомы

Неа, як на калхознiка
Хаця, некаторыя словы я усе ж гавару па нашаму,"цудоуна" напрыклад...

Сам сябе адгаворваеш? Калі ты сябе ня лічыш часткай бязмоўнай масы, то цябе не павінны турбаваць недалёкія меркаванні тых, хто лічыць беларускую мову "калгаснай". Проста аддзяліся ад натоўпу.
+Цитировать сообщение
V!rus
May 4 2006, 14:28

------------------
Статус ICQ:
Мои альбомы

2sEXEcutor
Я так проста сказау :D
+Цитировать сообщение
Jesse James
May 4 2006, 15:04

Child of Dill
Мои альбомы

А по-моему, к этому просто нужно прийти. Самому.
И не потому, что так сделал еще кто-то; и уж тем более не потому, что человек, говорящий на русском есть олицетворение сторонника действующего политического режима (как и наоборот). Несерьезно все это. И неправильно.
Может быть, для кого-то, чтобы начать разговаривать на белорусском, и необходим в одночасье какой-то резкий перелом в сознании, но лично я должна просто решить это для себя.
Когда решу - начну говорить всегда. И плевать будет, если кто-то меня не поймет.
+Цитировать сообщение
incognito
May 4 2006, 15:51

Приезжий
Мои альбомы

непрыманне і наркамаўкі, і тарашкевіцы, пошук залатой сярэдзіны

Тарашкевіца больш дасканалая, але крыху... штучнавыведзеная. Не ведаю, ці зразумеў мяне хто-небудзь, але мне так думаецца. На форуме нейкага баларускага сайта я ўжо, здаецца, тлумачыў сваю пазіцыю на конт гэтага - даволі падрабязна тлумачыў і немэтазгодна паўтарацца. Я не карыстаюся тарашкевіцай, прымаю наркамаўку як эталон, але і не адмаўляюся ад выключна беларускіх фармуліровак у гаворцы. Мне так зручней.

И не потому, что так сделал еще кто-то; и уж тем более не потому, что человек, говорящий на русском есть олицетворение сторонника действующего политического режима (как и наоборот). Несерьезно все это. И неправильно.
Может быть, для кого-то, чтобы начать разговаривать на белорусском, и необходим в одночасье какой-то резкий перелом в сознании, но лично я должна просто решить это для себя.
Когда решу - начну говорить всегда. И плевать будет, если кто-то меня не поймет.

Згодзен з кожным без выключэння словам. Я думаю ўсё тое самае. На 100%. Магу нават прадубліраваць па-беларуску... :D
+Цитировать сообщение
Аміль
May 4 2006, 16:03

Приезжий
Мои альбомы

QUOTE(Ларс фон Триер @ May 4 2006, 16:04)

Гэту тэму ўварыў ўсё ж такі як тэму-дапаможнік, як раз такі для тых, хто ўжо пасьпеў мэту беларускамоўнага жыцьця, але з-за розных чыньнікаў ня могуць ажыцьцявіць свае думкі, я ведаю  шмат такіх прыкладаў, каму не хапае пэўнай падтрымкі й дапамогі. Дык давайце разам дапаможам!

QUOTE(Ларс фон Триер @ May 4 2006, 16:04)

Вельмі адважныя ваказваньні!  :) Калі кажаце праўду, то Вы моцна незалежная й самастойная асоба... Паверце, не ўсе такія...
+Цитировать сообщение
Jesse James
May 4 2006, 17:09

Child of Dill
Мои альбомы

Згодзен з кожным без выключэння словам. Я думаю ўсё тое самае. На 100%. Магу нават прадубліраваць па-беларуску...

Да я, в принципе, и сама могу... Если нужно.
Могу очень сильно разочаровать тех, кто думает, будто я плохо говорю по-белорусски.
+Цитировать сообщение
SMB
May 4 2006, 18:58

ACAB
Статус ICQ:
Мои альбомы

Неа, як на калхознiка 

ну гэта раней так было, а зараз ужо трохі другі час, бо гэта ужо залежыць ад чалавека.
Бо я чуў як па-беларуску размаўляў каўгаснік і як размаўляў "мажорны прыдпрымальнік" :D добра адукаваны. І мне нават у галаву не прыйшло што "гэта" можа паходзіць на каўгасную мову, так гэта добра гучала. Прост заўсёды чуем як бабулі ці "жыхары з вёскі" размаўляюць на дрэннай беларусках мове, дзе 40% рускія словы, вось і ліцым што каугасная гэта мова, а руская - гэта да, на ёй размаўляе адукаваныя гаражане! БРЭДНІ усё гэта!
+Цитировать сообщение
Аміль
May 4 2006, 19:58

Приезжий
Мои альбомы

2. Кіньце пустыя

дыскусіі аб тым, чаму нам варта размаўляць па-беларуску і чым беларуская мова лепшая альбо горшая. Гэта бессэнсоўныя спрэчкі. Беларуская мова лепшая, бо яна нашая і нам яе даў Бог. Гэта — найлепшы і адзіны аргумэнт. Запомніце: выбар мовы — гэта аксіёма, а не тэарэма. У спрэчках пра выкарыстаньне тае ці іншае мовы ня можа быць лёгікі, а рацыянальныя аргумэнты ня могуць быць вычарпальныя. Глупства — параўноўваць мовы багацьцем лексыкі, старажытнасьцю і іншымі суб’ектыўнымі крытэрамі. Спробы давесьці, што «белмова ня горшая за…» або «ня менш мілагучная, як…» сьведчаць толькі пра наяўнасьць комплексу непаўнавартасьці. Адначасова барані вас Божа абражаць пры тым іншую мову. Не прыпадабняйцеся да апанэнтаў у іх дзікунстве. Мы змагаемся ня супраць расейскай мовы, а за правы беларускай мовы. За сваю годнасьць
+Цитировать сообщение
ELZA
May 5 2006, 08:06

затаилась на время..
Мои альбомы

печатать на беларусском - это была не совсем хорошая идея...что за национализм? :(
+Цитировать сообщение
sEXEcutor
May 5 2006, 13:54

Administrator
Статус ICQ:
Мои альбомы

2ELZA
Беларусь умирает.
Если не принимать меры, твоя страна поглотит мою во всех смыслах.
Перевод моей подписи: "Хочешь спасти Беларусь - начни с себя".
Я начал. И уверен, что сделал правильно.

Жыве Беларусь!
+Цитировать сообщение
RoCkStAr
May 5 2006, 14:38

диффузия мозга %
Статус ICQ:
Мои альбомы

"Жыве Беларусь!"

Аллах Акбар  :flowers1:

ЗЫж падтрымлiваю
+Цитировать сообщение
SMB
May 5 2006, 17:43

ACAB
Статус ICQ:
Мои альбомы

ечатать на беларусском - это была не совсем хорошая идея...что за национализм? 

какие проблемы????
:angry:  :angry:  :angry:  :angry:
хочешь русского??? ГЭТА БЕЛАРУСКІ ФОРУМ!
тут тады трэба спытаць чаму на рускам яшчэ нехта сроча! 
И никакой это не национализм! Вполне нормальное и правильное явление. Я могу тогда спросить почему в России пишут на русском, а не на татарском, это же национальное ущемление татар!
+Цитировать сообщение
Аміль
May 5 2006, 18:42

Приезжий
Мои альбомы

Не адыходзім ад тэмы, добра? Тут усе друкуюць па-беларуску па сваёй волі, ніхто нікога не прымушае.  ;)

3. Не сьпяшайцеся і пашырайце

сфэру свайго маўленьня па-беларуску паступова, каб не траўмавацца, шукаючы аднадумцаў. Пры пераходзе на белмову вы мяняеце свой сьвет. Пераходзячы на іншую мову, вы мяняеце нешта большае, чым мову — вы перараджаецеся як чалавек. Нярэдка пры такім пераходзе людзі перажываюць свайго роду духоўнае вызваленьне, ачышчэньне ад мінулага. Перайсьці да ўнівэрсальнага ўжываньня белмовы ва ўсіх сфэрах імгненна ня ўдасца. У некаторых вузкаспэцыяльных сфэрах вы наагул ня зможаце гэтага зрабіць да сканчэньня маральнага перавароту ў грамадзтве. Выйсьце ў тым, што, нават працуючы з расейскамоўнымі дакумэнтамі і спэцыфічнымі тэхналягічнымі пытаньнямі, вы можаце выкарыстоўваць белмову ў нефармальнай камунікацыі з калегамі (абмяркоўваючы тыя самыя дакумэнты). Ваш штодзённы дэвіз — рабі хоць штосьці. Сапраўды, што замінае вам усталяваць на працы тую ж беларускамоную інтэрнэт-праграму «Опэра» ці паставіць белмову ў наладках «Гуглу»?
Адцеміце, што самы эфэктыўны спосаб дзеяньня — гэта такі, пры якім відочныя толькі яго вынікі, але вінаватых знайсьці немагчыма. Таму штодня незаўважна падкопвайцеся пад існы моўны рэжым.

QUOTE(sEXEcutor @ May 4 2006, 05:50)
    Але ёсць і падводныя камяні. Для мяне імі аказаліся неразбярыха ў правапісе (непрыманне і наркамаўкі, і тарашкевіцы, пошук залатой сярэдзіны) і адсутнасць аналагаў многіх рускіх прымавак ды фразеалагізмаў (але іх дазволена цытаваць без перакладу :thumbsup: ). 

Дык далучайцеся, цікава выслухаць Вашу пазіцыю.
http://smorgon.org/forum/index.php?showtopic=519
+Цитировать сообщение

4 страниц  1 2 3 > » 
ОтветитьСоздать новую тему
Читайте также: Яндекс срывает маски · Клясычны правапіс vs. Наркамаўка · Власть поддерживает фашистов · Поддержка Лукашенко - автоматический бан · Акции и флэш-мобы · Респект Сморгони! · Усе на плошчу! · Противостояние на Октябрьской площади · Текст телевыступления Александра Козулина · Руководство Минска запрещает развертывать домашние компьютерные сети · НАРОДНАЕ ГАЛАСАВАНЬНЕ · Exit-polls 2006

Реклама: ·